Vägtullar

Vägtullar i Spanien och Portugal

Den Iberiska halvön är ett av de mest populära resmålen för turister från hela världen och passa perfekt för en roadtrip resa i princip året runt med sitt milda klimat. De senaste årtiondena har Spanien och Portugal växt fram till att bli idealiska semesterorter både för kortare weekend-resor men även längre vistelser där du utforskar båda länder med hjälp av bil eller kollektiva medel. För att förbereda dig på semestern så att du kan undvika obehagliga överraskningar när du befinner dig ute på vägarna, är det viktigt att i förväg veta om att vägtullar används i Spanien och Portugal och hur de fungerar. Nedan hittar du lite användbar information om just vägtullar i dessa två länder.

Vägtullar i Spanien

De flesta spanska motorvägarna har vägtullar. Det finns två betalningsalternativ:

1.Manuellt: kontanter eller kreditkort ( de flesta välkända kreditkort accepteras). Vid infartsstationen tar du en biljett genom att trycka på knappen. Vid utfartsstationen, när du lämnar motorvägen eller vid betalningsstället väljer du sedan de körfält där operatör finns tillgänglig för kontant betalning eller ett körfält som reserverats för kreditkortsbetalning.

2. Elektronisk betalning (ETC): om ditt fordon är utrustad med en så kallad VIAT-T box i passagerarutrymmet ska du välja kanalen “Telepeaje”. Boxen läses av automatiskt vid varje in- och avfart på motorvägen och du kan korsa alla tullar utan att stanna. Boxarna kan köpas på Spanska banker men är oftast bara tillgängliga för dig som har ett konto med banken. Det elektroniska vägtulls systemet är att rekommendera för dig som tillbringar mycket din semestertid i Spanien eller för dig som bor här under längre perioder.

Mer information om att köra bil i Spanien hittar du här.

Vägtullar Portugal

I Portugal har du två olika betalningsalternativ för vägtullar. Manuell vägtull som fungerar på samma sätt som i Spanien, se ovan, med kontant betalning eller kreditkort. Runt vägtullarna i Portugal har även det elektroniska betalningssystemet spridit sig längs motorvägnätet mer och mer. För att använda dig av det elektroniska vägtullar finns fyra alternativ:

1. Easytoll – detta system, som infördes 2012, är till för bilar som är registrerade utanför Portugal, som turister och utländska besökare. Det kombinerar fordonets registrering tillsammans med användarens kreditkort (Visa eller Mastercard) i en 30-dagars period. Inledningsvis är det nödvändigt att öppna ett konto vid gränsen för att länka fordonet registreringsnummer till det registrerade kreditkortet. Betalning sker sedan automatiskt när du för in kortet i Easytolls betalningsautomater.

2. Toll card – är ett elektroniskt betalningsalternativ med förbetalda kort (från 5-40 euro) som säljs på posten eller i butiker runt motorvägarna i Portugal. De förbetalda korten aktiveras genom att du skickar ett meddelande med din mobil med kortets kod och din bils registreringsnummer. Så fort detta validerats kan du betala vägtullarna utan problem. Du kan därefter även enkelt se online hur mycket pengar som finns kvar på kortet.

3. Vägtulls-vinjett- precis som i Tyskland, Österrike och många andra länder kan du även köpa till ett klistermärke för flera dagars resa (obegränsade kilometer) som du sedan klistrar fast på fordonets vindruta. Priset varierar beroende på fordonsmodell och din valda rutt.

4. Via Verde – är en temporär anordning som är idealisk för resenärer som reser till Portugal regelbundet eller över längre perioder. Den kan användas på alla portugisiska motorvägar med manuella och elektroniska vägtullar. När du hyr bil med en Via Verde anordning, sker betalning av alla vägtullar i slutet av hyran när du återlämnar fordonet hos leverantören.

Mer information om att köra bil i Portugal kan du hitta här.

Om du planerar att resa på bilsemester i Spanien eller Portugal, hoppas vi att vi kunnat ge dig lite användbar information inför din resa. För inspiration inför din roadtrip kan du läsa mer på våra roadtrip-sidor. För frågor gällande hyrbil och vägtullar eller reserestriktioner när du hyr bil kan du kommentera nedan eller ta hjälp av vårt reservationsteam som finns tillgängligt 7 dagar i veckan.

Inlagd i Road trip | Keywords , , , , , .

Lämna oss ett meddelande

*