Vackra turistvägar i Sverige

För de allra flesta är vägen en transportsträcka till det efterlängtade målet – för andra är vägen själva målet. I Sverige finns många vackra turistvägar som sträcker sig utmed kuster, slingrar sig i berg och dalar och löper genom idylliska samhällen. Här kommer lite tips på vackra vägar i Sverige.

Svenska turistvägar

I Sverige kan du hålla utkik efter vägmärket med en vit blomma på brun bakgrund. Dessa skyltar indikerar nämligen turistvägar. I vårt avlånga land finns det 18 vägar med dessa markeringar. Transportstyrelsen släpper nu kontrollen över skyltningen och fler vägar spås nu bli märkta med denna skylt.

En turistväg ska vara ett alternativ till den vanliga vägen, men det tidigare kravet att vägen skulle binda samman flera sevärda platser tas nu bort.

Auto Europe har valt ut 5 vackra vägar i Sverige:

Tällberg, Dalarna

Istället för att ta väg 70 mellan Leksand och Rättvik åker du istället på den bildsköna vägen via Tällberg. Med den vackra Siljanbygden som ständig följeslagare kan du njuta av ett riktigt ursvenskt landskap. Med röda och bruna timmerstugor, gärdsgårdaroch en klarblå Siljan bjuder på många härliga stopp. Starta i Leksand och kör norrut utmed Tällbergsvägen. Kör så långt du vill – det är enkelt att ansluta till väg 70 för vidare färd norrut.

Turistvägar Sverige

Kustvägen, Bohuslän

Om du kör E6:an söderut från Tanumshede kan du istället välja kustvägen som går genom Grebbestad, Fjällbacka och Hunnebostrand mm. Börja med ett besök vid hällristningarna i Tanumshede och gör ett par stopp i de små, idylliska västkuststäderna.

Glasriket, Småland

Kör mellan de små samhällena Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge. I detta område har det blåsts glas sedan 1742. Glasbruk som Kosta och Orrefors är självfallet de största. Men det finns även 12 andra glasbruk i området. Småland är fullt av små härliga badsjöar och idyllen är aldrig långt borta.

Turistväg Höga Kusten

Södra Höga Kusten, Västernorrland

Kör utmed Höga Kusten och upplev en dramatisk kuststräcka, skapad av landhöjningen här. Kör av E4:an mot Nordingrå och besök platser som Mannaminne, Villa Fraxinus och Rotsidan. På Höga Kusten finns mängder med vackra platser att besöka!

Linnéleden, Kronoberg

Istället för att köra på väg 23 mellan Älmhult och Mölleryd kan du ta Linnéleden, eller väg 600 som den egentligen heter. Sträckan är bara 2 mil men ta dig tid att göra många stopp. Med sjön Möckeln till höger tar du dig långsamt norrut via Diö och Liatorp. Besök Carl Von Linnés födelseplats – kulturreservatet Linnés Råshult.

 

Hyr bil i Sverige och upptäck vårt vackra hemland!

Inlagd i Road trip | Keywords , , , , .

3 Svar på Vackra turistvägar i Sverige

 1. Lennart Overballe säger:

  Savner et kort over de forskellige ruter ?
  Vi skal til Karlshamn og ville gerne køre på en turistvæg!
  Hilsen Lennart

  • Andreas säger:

   Hej Lennart!

   Jag ska kolla upp detta åt dig under veckan som kommer och se om jag kan ordna fram en karta över turistvägarna också. Varifrån börjar ni er resa?

   Med vänlig hälsning, /Auto Europe

  • Andreas säger:

   Hej Lennart, jag har tittat på lite alternativ i Karlshamn åt dig. Ditt säkraste kort tänker jag är om du tar turistvägen som kallas för “Humleslingan”, som ligger cirka en halvtimme väst om Karlshamn. Längs med Humleslingan får du inte bara se storslagen natur utan det finns även gott om sevärda kyrkor, slott och fik.

   Ska du till eller från Danmark kanske detta vägförslag kan intressera dig. Du tar av på E22 mot Fjälkinge, åker över Ivösjön mot Vånga och tar därefter av igen mot Karlshamn.

   Du kan givetvis även åka runt hela sjön, genom att ta av mot Axeltorp I Näsum och åka vidare mot Bromölla via Ivetofta, innan du åker vidare mot Karlshamn. Den rutten hittar du här

   Du kan sedan förlänga din reseupplevelse, om du känner för det, genom att åka längs med en annan turistväg, “Stenvägen” innan eller efter du åker på Humleslingan. Den rutten kan förslagsvis se ut så här. Du tar då av mot Immeln istället för Karlshamn och åker längs med en del av Stenvägen till Nyteboda, svänger av mot Holje och tar sedan riksväg 15 till E22 och Karlshamn. Om du åker från Karlshamn gör du givetvis bara tvärtom och tar av vid Pukavik mot, Holje tar sedan av igen mot Nyteboda och åker sedan Stenvägen mot Immeln, vidare ner till Vånga och åker därefter Humleslingan ner till Fjälkinge via Ivösjön. Stenvägen tar dig igenom “Stenriket” med utställningar, brio lekomuseum och diabastryning längs med vägen.

   Kommer du norrifrån på E4 kan du eventuellt ta en avstickare till Linnéleden som går från Eneryda till Älmhult. Sedan kan du koppla ihop detta igen med både Stenslingan och Humleslingan. Den rutten skulle då kunna se ut på följande vis.

   Kommer du norrifrån längs med E22, från till exempel Stockholm, kan du göra en kort avstickare in till Kristianopel med sin kilometerlånga, välbevarade försvarsmur, grundad av Kristian IV av Danmark. Du svänger av vid Brömsebro och när du är klar med Kristianopel följer du Ronnebyvägen tillbaka till E22 enligt följande förslag.

   Sist men absolut inte minst, om du kommer från västkusten kan du kombinera de olika rutterna och först resa längs med Hallandskusten, via Stenvägen och Humleslingan, innan du rullar in till Karlshamn. Denna natursköna rutt skulle då kunna se ut så här.

   Kom ihåg att dessa vägar kan vara lite mindre och krokigare än de vanliga motorvägarna, så tänk på att anpassa farten efter sikten och kör försiktigt!

   Mvh,

   Auto Europe

Lämna oss ett meddelande

*