Tre grekiska smultronställen

Det finns semesterorter med mycket sol. Det finns hotell med en riktigt fin pool. Det finns vingårdar i bästa slag, men det ska vi inte snacka om idag. Grekland, du vackra, sköna och olivgröna. Idag ska du få stå i centrum, visa oss dina bästa sidor, vem visste exempelvis att man hos dig kunde åka skidor?

Under sommaren vallfärdar miljontals turister från alla världen hörn till Grekland för sol, bad, mat och dryck. Grekland har en fantastisk variation i storstäder, turistöar och mindre paradisöar. Man kan som sagt till och med åka skidor i norra delarna under vinterhalvåret. Här kommer tre riktiga godbitar som är väl värda att besöka!

pic3

Santorini

Mitt i det grekiska ö-landskapet hittar man Santorini – vår favorit. En cirkelformad vulkan-ögrupp som fått sitt utseende och sin karaktär efter ett våldsamt vulkanutbrott under 1600-talet f.Kr. Öns karaktär består framförallt av dess branta klippor och byarna som ligger högt över vattenytan. Utsikterna man får vid klart väder och stilla vatten går knappt att beskriva med ord. Ögruppen är ett populärt resemål för smekmånad och det är förståeligt med alla de små romantiska gränderna som slingrar sig genom byarna samt de klassiska byggnaderna med blåa kupolliknande tak. Med enbart 14 000 invånare är detta även en plats där man kan få vara för sig själv och några stora hotellkomplex kan man glömma. Visserligen har turismen ökat markant de senaste åren men gemytet, gästvänligheten och naturen finns i själen och har därför inte påverkats av det ökade turisttrycket. Ögruppen är även känd för framställning av dessertvinet Vino Santo som främst exporteras till Ryssland. Santorini är ett självklart resemål i många avseenden och bör avnjutas tillsammans med någon man älskar lite extra mycket.

Mykonospic1


 Vi förflyttar oss några mil norrut bland öarna och hamnar på ön Mykonos. En ö som till utseendet är ganska lik Santorini i mångt och mycket. De kända vindmöllorna utgör öns karaktär tillsammans med de vitputsade husen och återspeglas ofta som motiv i både gammal och modern konst. På Mykonos kan man till skillnad från Santorini festa och leva loppan dygnet runt. Speciellt under högsäsong då turisterna samlas är festerna fantastiska. Restaurangerna nere vid vattenbrynet serverar klassisk grekisk mat och dryck och det hör inte till ovanligheterna att någon trubadur står och spelar samtidigt som du avnjuter maten till den vackra solnedgången. Mykonos är helt klart en ö med fart i och är man inte den som drar sig från att ha kul under småtimmarna så är Mykonos minst lika bra som Kos och Rhodos.

Meteora

pic2

Mitt på fastlandet hittar man detta vackra klipplandskap som erbjuder ofattbart spektakulära vyer. Det är inte en slump att denna plats ligger på UNESCO:s världsarvslista. Med flertalet kloster byggda av munkar mellan 1400-talet och 1600-talet känns platsen förevigt helig. Omgivningarna ser ut som tagna ur en overklig naturfilm skapad av världens bästa regissör. Här dämpar man oavsiktligt rösten, njuter av naturen och sveper in sig i stämningen som sitter i bergväggarna.

Inlagd i Restips och inspiration | Keywords , , , , .

Lämna oss ett meddelande

*