Ta bilen runt på hemmaplan i sommar!

Svensk sommar, kan det bli mycket bättre när vädret tillåter? Det är nog ingen tvekan om att majoriteten av Sveriges befolkning sätter en svensk sommar med fint väder före en chartervecka någonstans ute i världen. Föreställ dig bara känslan av hur det är när termometern visar lite över 20 grader, klockan är runt sex på kvällen, grillen är nytänd och de svenska jordgubbarna som ska avnjutas tillsammans med gammeldags vaniljglass ligger redo i väntan på att tillfredställa själen helt enligt svensk tradition. Det är dukat utomhus och man behöver inte ens ha tröja på sig för att inte frysa. Just för stunden är hemmaplan den bästa platsen i världen och det känns nästan som att tiden för några få sekunder står still.

Duka din veranda till fest
För en långväga gäst
I landet lagom är bäst
Vi skålar för en midsommar till
Färsk potatis och sill
Som om tiden stått still

Versen ur Kents låt “Sverige” beskriver vårt land, vår själ och våra traditioner så fantastiskt bra att man egentligen inte behöver säga mycket mer. Det finns vissa saker som aldrig går att ta ifrån en svensk och det är inte minst alla traditioner som för oss samman och som vi bör bevara för att föra vidare.

En svensk sommar är kanske inte så pjåkigt ändå. Tänk bara att få glida längs de vackra vägarna runt Vänern och Vättern eller längs österlen upp mot Åhus och vidare mot Blekinge och kanske till och med till Öland. Sverige erbjuder en variation av natur som är svårslagen. Från norr till söder hinner landskapet visa flera tusen olika skepnader och vi ska vara stolta som har ett så vackert land. Ett land som är många icke-svenskars dröm. Jag själv bor i Tyskland och berömmer generöst landet och människorna dagligen. Men så fort det kommer upp att jag är svensk får jag alltid som första fråga hur jag kan flytta från ett så underbart land. Den frågan ställs även om personen som frågar aldrig har varit i Sverige. Vi har ett starkare varumärke än vi själva tror runt om i världen och det är en ära som är få länder förunnat.

Man behöver inte åka speciellt långt för att få en bra semester. Det kan räcka att åka några mil eller kanske bara någon kilometer. Oftast glömmer man bort hur fint man har det i sin omgivning, hur vackert det faktiskt är. Så i sommar kanske det är dags. Att för en gångs skull titta sig omkring, suga in omgivningarna och bara inse hur fint landet vi bor eller en gång bodde i är.

Inlagd i Restips och inspiration | Keywords , , , , , .

Lämna oss ett meddelande

*