En europeisk weekend-duo som slår i underläge

Egentligen är det i såkallade weekendtider oftast mest nervkittlande att bara plocka fram den gamla atlasen, slå upp sidorna över Europa, blunda och peka. Men besvikelsen som smyger sig på när man ser att fingret pekar på en stad man redan besökt eller inte känner för är så outhärdlig att det nästan är både bättre och mer spännande att välja efter rekomendation eller egen forskning. Europa erbjuder en mängd häftiga och intressanta alternativ till klassikerna; Paris, London, Berlin, Madrid och Amsterdam. Det gäller helt enkelt att utveckla periferiseendet och välja nått längst ut i ögonvrån, då har man tillslut hamnat rätt.

Det är däremot viktigt att understryka de facto att ingen stad i vår världsdel är helt befriad från turister. Resandet bara ökar för varje år som går och allt fler märkliga platser blommar ut som “turistparadis” lite här och var. Men syftet med den här bloggtexten är inte att råda över hur man hittar Europas mest avlägsna, avdomnade och bortglömda metropol utan snarare tipsa om oslipade diamanter. Städerna som följer är ej rankade efter inbördes ordning.

Sofia, Bulgarien

Fotolia_29276575_Subscription_XL

 

Med Adriatiska kusten västerut, Svarta havet österut och Egeiska havet söderut kan man minst sagt utnämna miljonstaden Sofia till en viktig handelsmetropol för Balkan-området. Sofia är dessutom en utav kontinentens äldsta städer med en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Omgivningarna domineras av berg och skog och staden ligger hela 550 m.ö.h. Klimatet är som i norra Grekland med kalla vintrar och varma somrar.

Sofia andas både storstad och gemyt. Här kan man bo bra, shoppa utan gränser samt äta och dricka väldigt billigt. Skulle det vara så att man tröttnar på att gå runt i stan och titta på antika byggnader och kyrkor från 500-talet så kan man bara ta en timmes tur med bil norrut för att upptäcka Bulgariens största naturreservat som består av stora klippblock. Härifrån har man oändlig utsikt ut över det bulgariska landskapet och kan vara bra avkoppling om man vill göra en utflykt utanför stan.

Mitt i centrum finns en berömd gågata med alla de största butikerna. Här samlas oftast turisterna och längs gatan kan man även avnjuta traditonsenlig mat och dryck. Sofia är även känt för att ha några av världens mest erkända spa resorts med allt vad det innebär. Vill man ha massage och bada fötterna finns här inga hinder för det. På vinterhalvåret kan man dessutom åka skidor på Mount Vitosha som ligger i anslutning till staden med toppar på upp emot 2300 m.ö.h.

Sofia är även en parkstad med flertalet stora och vackra parker. Här samlas människor i blandade åldrar för att umgås eller helt enkelt bara ta en tupplur i eftermiddagssolen. Är man intresserad av golf finns det två toppbanor att välja mellan och green-fee avgiften är i snitt en fjärdedel mot vad den är i Sverige.

Sofia är en universitetsstad som i sin tur betyder att många ungdomar är bosatta här vilket i sin tur innebär ett otroligt nattlivsutbud. Här kan man festa nätterna långa utan att plånboken spricker. En öl kostar normalt på krogen mellan 12 och 20kr.

Testa Sofia och gör det med hyrbil. Då har du alla chanser i världen att lyckas bli förälskad i ännu en oslipad diamant.

Belgrad, Serbien

Fotolia_64232054_Subscription_L

Mitt i Serbien finner vi den här pärlan, Belgrad. En stad med 1,7 miljoner invånare vilket gör den till tredje störst i syd-öst Europa efter Istanbul och Aten. Belgrad har under många år varit hårt utsatt av krig och andra svårigheter, men har snabbt återhämtat sig och är idag starkare än någonsin. Staden har flera universitet och det ser man även på medelåldern i staden. Hela 40% är mellan 15 och 44 år gamla.

Människorna i Belgrad är generellt mycket stolta över sin stad och delar gärna med sig av erfarenheter och stadens sevärdheter vid besök. Belgrad erbjuder ett varmt sommarklimat och relativt milt vinterklimat. I staden kan man bland annat upptäcka flera forntida byggnader, kända restauranger och häftiga torg. Shoppingen är av hög kvalitet och generellt är allting billigare än i Sverige.

Mitt i stan finns också ett gammalt bohemiskt kvarter med massvis av mysiga caféer, restauranger och butiker. Här samlas mycket människor mot kvällen för att umgås vilket gör stadsdelen oerhört levande.

Under småtimmarna behöver man inte vara orolig för att ha tråkigt. Staden är känd för att ha bland Europas vildaste nattliv med mängder av häftiga ställen.

Med en bil i Belgrad kan du ta dig till kusten västerut mot Kroatien eller Bosnien & Hercegovina. Möjligheterna är oändliga och det vore väll onödigt att missa även den här ädelstenen i centrala Europa.

Inlagd i Restips och inspiration | Keywords , , .

En reaktion på En europeisk weekend-duo som slår i underläge

  1. Härligt, det låter…Belgrad är en av mina absoluta favoriter. Inte bara för att man kan unna sig nåfot alldeles extra, (mycket prisvärt) varje dag..utan supertrevligt och bra service. Kolla in dessa 10 pärlor eller skriv “Belgrad Nya Berlin” på Google för en massa artiklar från respressen…Kul 🙂

    10 Favoriter i Belgrad:
    http://www.pellasinspiration.se/2016/04/04/mina-10-favoritrestauranger-i-belgrad/

Lämna oss ett meddelande

*