Besök 5 vindistrikt i Frankrike

September och oktober är den tid då druvorna skördas och vinet produceras i de franska vindistrikten. Ta del av denna årliga händelse, som på de flesta platser innebär festivaler och traditionsenligt firande. Hyr bil i Frankrike och bila i ett utvalt vindistrikt. Vackra vyer, smakrika upplevelse och en känsla av det genuina Frankrike väntar på dig.

Hyra bil vinresa Frankrike

Alsace
Detta distrikt ligger i nordöstra Frankrike, alldeles vid gränsen till Tyskland. Regionen gränsar även till Schweiz i söder. Hämta hyrbil i Karlsruhe, om du ankommer till Tyskland,
i Basel, om du ankommer till Schweiz eller i Mulhouse eller Strasbourg i Frankrike. Njut av vacker natur, sagolika slott (där slottet Haut-Koenigsbourg utmärker sig) och inte minst alla
vingårdar i regionen.

Vin har framställts i Alsace sedan medeltiden och vanliga druvor är idag Riesling, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Muscat mfl. Just under skördesäsong är det populärt att åka den sk. vinvägen (Route au vin). I 60 år har denna väg funnits och den gör det enkelt att uppleva Alsace många härliga vingårdar. Vägen är 17 mil lång och slingrar sig fram i berg och dalar och utanför bilfönstret passerar vinstockar efter vinstockar. Här är en karta över vinvägen i Alsace.

Bordeaux
Frankrikes kanske mest kända vindistrikt ligger i västra delen av landet och heter Bordeaux. Med dess läge nära havet och dess historia är det kanske inte så konstigt att området blivit så populärt. Vin har odlats i regionen sedan 48 E.kr då romarna kom hit. I dag tillverkas det till 85% röda viner i området. Här trivs nämligen druvsorter som Cabarnet Sauvignon, Merlot, Malbec mfl. Hyr en bil i Bordeaux och låt dina smaklökar visa vägen. Norr om staden odlas främst röda viner och söder om staden hittar du de vita, sötare vinerna.

Biluthyrning Provence

Provence
Bara namnet för tankarna till små pittoreska franska byar och vingårdar. Provence ligger i sydöstra Frankrike och gränsar till Monaco och Italien. De största städerna i regionen är Nice och Marseille.

I Provence kan du bila längs med den Franska Rivieran eller kanske börja i Avignon och köra i de mer bergiga delarna av provinsen. Lär dig mer om hur vin tillverkas och njut av det provensalska köket.

Bourgogne
Denna provins ligger i Frankrikes centrala delar på bekvämt avstånd från Paris. Regionens största stad är Dijon. Här hittar du flera av Frankrikes bästa viner, Pinot Noir och Chardonny. Hyr bil i Paris eller från Dijon och åk på Routes des Grands Crus, en 6 mil lång väg mellan Dijon i norr till Santenay i söder. Stanna till i några av de små mysiga byarna (33 stycken utmed vägen) och besök vingårdarna i området.

Champagne
Endast 16 mil från Paris ligger distriktet Champagne. Trots dess närhet till den livliga huvudstaden är regionen ljusår från stress och storstadsliv. Här finns floder, dalgångar och slätter men även skog. På landsbygden är det glesbefolkat och distriktets huvudstad Chalons-en-Champagne har ca. 1,3 miljoner invånare.

Det mousserande vinet Champagne tillverkas på många platser i regionen. Champagnehuset Gosset är det äldsta i trakten som fortfarande är igång. Sedan 1584 har man producerat vin här! Några andra kända tillverkare är Ruinart, Taittinger, Moët et Chandon och Veuve Clicquot, de senare grundade under 1700-talet. Hyr bil och upptäck Champagne-regionen.

Två av de fyra största champagne-tillverkarna är baserade i Reims. Moët et Chandon och Gosset hittar du i och runt staden Épernay, ca. 2 mil söder om Reims.

Inlagd i Restips och inspiration | Keywords , , , , .

Lämna oss ett meddelande

*