Kaffekopp, kaffekvarn, säck med kaffebönor och tre croissanter uppställda på ett bord

5 historiska fik i Italien

Har du vägarna förbi Padua, Trieste, Genua, Viterbo eller Bari i sommar? Passa då på att samla energi på ett café med anor! Läs om Italiens historiefyllda caféer nedan och samla på dig ännu ett speciellt minne från er resa i Italien!

En sak som jag verkligen älskar med att resa är att besöka historiska platser världen över och känslan av att vara på plats där det hände, ta in alla intryck och känna att “det var alltså så här det var, så här det såg ut”. Men det behöver inte vara gamla slagfält, grandiosa kyrkor och andra, bombastiska sevärdheter för att jag ska bli hänförd. Det räcker med en plats, orörd av tiden där jag kan se samma saker med mina egna ögon som andra människor såg för hundratal år sedan, för att jag ska fyllas av aktning inför historiens vingslag, och för en liten stund känna kopplingen mellan mig själv och medmänniskor från ett annat tidevarv.

Ett utmärkt ställe där man kan betrakta och uppleva detta, är på historiska caféer världen över – kända för sina långa traditioner, enastående inredning och för de historiska personerna som gärna socialiserade sig i samma salonger. Kaffe kommer ni att dricka i alla fall – så se till att även ert fikabesök blir en minnesvärd upplevelse!


 

Caffè Pedrocchi, Padua

omkring 40 kilometer väster om Venedig ligger Padua där Shakespears komedi, Så tuktas en argbigga till stor del utspelar sig. Förutom berömda kyrkor, en av Europas äldsta botaniska trädgårdar, reliefer av Donatello och 78 statyer av universitetets mest kända studenter att spana in, hittar ni Caffè Pedrocchi.

Fiket byggdes 1831 och utmärkte sig med varierande arkitektur och inredning för varje rum. Då Padua är en universitetsstad var fiket en viktig samlingpunkt under revolten mot Österrikes kejsardöme, som skapade stort missnöje bland studenter när de inskränkte universitetens rättigheter och bland annat förbjöd studentsamfund. Fiket är än idag en viktig samlingspunkt för studenter för att fira avklarade examen. Är du själv student och har en stundande examen bör du dock undvika detta café då det enligt legenden medför otur med ett besök innan. Kända stammisar är bland annat nobelpristagaren i litteratur, Giosuè Carducci och skådespelerskan, Eleonora Duse som uppskattade samtal i stordådigt dekorerade rum, inredda med marmorpelare, takkronor, utsökta tapeter, tavlor och takmålningar.

– Adress: Via VIII Febbraio, 15, 35122 Padova PD, Italien

 

Caffè Pasticceria Mangini, Genua

Folk som njuter av solen och vattnet på en sandstrand i Camogli, strax utanför Genua

Det finns mycket att uppleva i Genua förutom att besöka historiska fik

Duger endast det bästa åt dig? Då är det Caffè Pasticceria Mangini du ska ta dig till om du befinner dig i Genua. Sedan starten 1876 har de förfinat sina skickligheter i att servera fantastisk cappuccino, utsökt espresso, uppfriskande juicer och några av italiens bästa bakverk i sin smakfullt inredda miljö som andas stil och klass. Ofta återkommande kunder var framträdande, italienska politiker. Bland annat de före detta, italienska presidenterna Oscar Luigi Scalfaro och Francesco Cossiga.

– Adress: Piazza Corvetto, 3/R, 16122 Genova, Italien

 

 

Gran Caffè Schenard, Viterbo

Befinner ni er på motorvägen A1 mellan Florens och Rom kan vi rekommendera en eller två sköna avstickare ungefär mitt i mellan städerna för en härlig paus. Antingen tar ni avfarten vid Orte och kör raka vägen mot Viterbo, där ni hittar Gran Caffè Schenard eller så svänger ni av vid Orvieto, kör mot Bolsena och kör sedan längs med vackra Bolsenasjön på väg SR2 ner mot Viterbo. Även från Rom kan ni ta R2 norrut, förbi naturparken och kratersjön Bracciano upp mot Viterbo. Varför borde ni göra just detta? För det första är vägarna via kratersjöarna mycket mysigare att köra längs med än att plöja motorväg bakom ett par lastbilar, för det andra tar det inte så mycket extra tid och är ett bra komplement på er bilsemester mellan två, härliga städer och för det trejde är Gran Caffè Schenard vackert inklämd mellan små, mysiga gränder i vad som en gång var en herrgård, uppfärdad på 1500-talet.

Fiket grundades av Raffaele Schenardi 1818, och blev snart centrum för stadens livliga kulturliv. Med åren har det suttit påvar som (särskilt Gregorius XVI), Giuseppe Garibaldi, Guglielmo Marconi och olika medlemmar av den kungliga familjen vid borden och surplat kaffe. På femtiotalet var det också en favoritdestination för italienska filmstjärnorna och även Orson Welles besökte gärna detta delikata, inredda fik. Idag kan du även beställa in en lättare lunch förutom det stora utbudet av kaffe, bakverk och glass. En annan höjdpunkt är – till skillnad från de flesta andra caféer Viterbo – att Gran Caffè Schenard har en luftkonditionering, perfekt för den som behöver fly hettan för en stund!

– Adress: Corso Italia, 11, 01100 Viterbo VT, Italien

 

Caffè Tommaseo, Trieste

Kaffe som bryggs till en härlig kopp espresso i en barista-maskin

En “kopp kaffe” i Italien är synonymt med espresso. Beställ därför Americano om du vill ha bryggkaffe.

Lika stordådig inredning som arkitektur hittar du på vackra Triestes äldsta fik, Caffè Tommaseo, som öppnade 1830 har huserat tunga författare genom åren. James Joyce, Italo Svevo och poeten Umberto Saba för att nämna några valde med fördel att spendera sina kvällar i denna intellektuell miljö när de inte var upptagna med att förgyllda världen med sina verk. Passa på att prova olika sorters kaffe och bakverk medan ni är här!

– Adress: Piazza Nicolò Tommaseo, 4c, 34121 Trieste, Italien

 

Caffè Pasticceria Stoppani, Bari

Sist på listan – som inte är någon ranking – hittar vi Caffè Pasticceria Stoppani, perfekt för dig som är på besök i Bari, vid den härliga, italienska östkusten och är sugen på att varva forntida sevärdheter och slappa dagar på stranden vid det Adriatiska havet med att avnjuta en perfekt espresso i en 150-årig historisk miljö. Detta fik påminner kanske mest om ett svenskt konditori av alla caféer på denna lista och ligger längs med en ganska smal gata inne i staden. Låt dock inte det blygsamma yttre lura dig. Själva fiket grundades 1860 och kända besökare som du kan dela denna fikaerfarenhet med är inga mindre än Kaiser Wilhelm II, Victor Emmanuel III, Italo Balbo, marskalk Badoglio och den store filosofen, Benedetto Croce.

Adress: Via Roberto da Bari 79/81

 


Fundersam på hur du ska hitta dit? Tänk på att ni oftast kan förbeställa GPS när ni bokar hyrbil på vår hemsida. Avgiften betalar du senare på plats när du hämtar ut bilen. Du kan också hålla utkik efter våra erbjudanden med gratis GPS i Italien när ni bokar. Dessa hittar ni här.

– Andreas på Auto Europe Sverige

Dieser Blogeintrag wurde gepostet unter Restips och inspiration. Bookmark setzen.

Lämna oss ett meddelande

*