Hyra bil i Italien

Hur du undviker oväntade böter i Italien

Ska du resa runt i Italien med en hyrbil? I sådana fall, se till att undvika att köra förbi denna skylt om de inte vill åka på onödiga böter!

Hyrbil förbjuden zon

Undvik att passera Zona Traffico Limitato-skylten in i italiens förbjudna trafikzoner med din hyrbil

Att få en oanad och oväntad bot neddimpande i brevlådan efter att du har hyrt bil är ungefär lika kul som att få besked om en stundande rotfyllning av tandläkaren. Vi på Auto Europe vill nu se till att så många svenskar som möjligt är informerade om hur de kan undvika en av dessa sura överraskningar, förutom att följa de vanliga trafik- och parkeringsreglerna samt hastighetsbegränsningarna.

Passera inte skylten Zona Trafico Limitato

I de flesta, större italienska städernas innersta stadskärnor finns det ofta en zon där biltrafik är förbjuden. Zonerna är till för boende och turister och syftar till att göra stadskärnorna mer trevliga att vistas i samt minska luftföroreningarna. Detta är givetvis något som alla gynnas av och uppskattar. Ingen tycker att det är kul att strosa ned för en gata med hetsig, högljudd och illaluktande trafik jäktande brevid sig. För att människor ska veta vart zonen börjar och slutar, har italienska myndigheter skyltat upp varje gata där gränsen går med en Zona Trafico Limitato-skylt.

Då man som turist inte är van med omgivningen, trafiken, vägarna eller att man ska hålla utkik efter en specifik skylt kan Zona Trafico Limitato-skylten vara lätt att missa och ofta brukar inte turister veta om att de råkat ut för en böter. Den bristande lokalkännedomen bidrar till att man kanske inte är riktigt säker på vart man ska ta vägen, även om man har en GPS, och då fokuserar man på andra bilar, fotgängare, cyklister och gatuaddresser istället, varför uppmärksamheten för vissa skyltar kan minska och passeras utan att man har märkt av det.

zona-traffico-limitato-skyltar i en italiensk stad

Bressanone, Italien. Bakom skyltarna är det förbjudet att köra om du inte har tillstånd. Notera kamerorna på byggnaden till vänster om skyltarna

Bakom varje skylt sitter en kamera som tar en bild på registreringsskylten av varje bil som åker in på området, ungefär som en fartkamera, där endast bilar med speciella tillstånd får köra. Därefter skickas dessa bilder in till den lokala italienska myndigheten för kontroll om registreringsskylten matchar registret över bilar med tillstånd att köra inne i zonen, gör inte registreringsskylten det kontaktas den lokala polismyndigheten som letar reda på ägaren av fordonet och utfärdar en bot, då fordonet olovligen befunnit sig inne på området. Precis som i Sverige kan denna process ta en hel del tid innan boten utfärdas.

Vad händer sedan?

När du hyr din bil kontaktar polisen det lokala hyrbilsföretaget, som är ägaren av din hyrbil, varpå hyrbilsföretaget ger ut dina kontaktuppgifter till polismyndigheten, då det i hyreskontraktet är angivet att hyrbilsföretaget ej ansvarar för eventuella böter i samband med trafikförseelser. Hyrbilsföretaget tar då en ut en administrativ avgift för extraarbetet, att ta reda på vem som körde bilen under den aktuella tidpunkten och skickar informationen vidare till den lokala polismyndigheten. Polisen kontaktar dig sedan per brev med din bot och med instruktioner för hur du kan betala in boten. Detta drar ut på tiden ytterligare innan brevet dyker upp i hemmet som en otrevlig överraskning och tre månader är en inte helt ovanlig tidsram för denna process.

Har du varit ute och rest och anser att du fått en bot du inte gjort dig skyldig till? Vår kundtjänst kan hjälpa dig att driva ditt ärende. De når du enklast via vårt kundtjänstformulär eller på telefon måndagar till fredagar från kl. 09.00 till 13.00.

Vi på Auto Europe önskar dig en trevlig resa! Vårt nummer från Sverige är +46 10 888 66 52 om ni skulle ha några frågor. Klicka här för att komma till vår bokningsmotor och hitta superlåga priser och ett stort utbud av uthyrare och hyrbilar. Du kan också kontakta oss via e-post för frågor.

Inlagd i Hyrbilstips | Keywords , , , .

9 Svar på Hur du undviker oväntade böter i Italien

 1. Saeid Barimani säger:

  Hej, jag har, ett år efter mitt besök i Itlien, fått enn bot hemskickad till mig. Jag är inte säker men jag tror inte det stämmer. vad händer om jag inte betalar?

  MVH
  Saeed Barimani

  • Maria säger:

   Hej! Om du hyrt bil via oss kan du kontakta vår kundtjänst så hjälper de dig att tyda boten: https://www.autoeurope.se/customerservice.cfm . Annars råder jag dig att ringa uthyrningsföretaget för att se om de kan ge dig några uppgifter eller det kontaktnummer som finns på boten. Att strunta i betalningen rekommenderar vi inte! Mvh, Auto Europe

  • Victoria säger:

   Hej Saeid. Vi rekommenderar självklart inte att du inte betalar, om du vill kan du däremot bestrida boten, information borde finnas med på boten om hur du bestrider. Mer hjälp kan du få från vår kundtjänst. Med vänlig hälsning, Auto Europe.

 2. Ola Falk säger:

  Hej Varför inte? Vad blir konsekvensen om man inte betalar? Fick 3 st samma dag 9 månader senare 123 x 3 eur men de skickar inte med något som helst bevis på överträdelserna.
  Mvh Ola

  • Victoria säger:

   Hej Ola. Om du vill bestrida boten kan du göra det via boten som du fått hemskickad. För mer information kan du kontakta vår kundtjänst. Med vänlig hälsning, Auto Europe.

 3. Olle Nyholm säger:

  Besökte Italien oktober 2016, fick idag två st överträdelse bootar. Stod på en större parkering efter tips från vårt hotell. Vad gör man?

  • Victoria säger:

   Hej Olle. Om du vill kan du bestrida boten, information ska finnas med på det du fått hemskickat. Mer information kan du få via vår kundtjänst. Med vänlig hälsning, Victoria

 4. Micael Asmerom säger:

  Hur är det preskriptionstid – Trafikbrott i Italien?

  • Victoria säger:

   Hej,

   Om du fått en böter från Italien ska du läsa och följa villkoren som finns med på dokumenten som hemskickats. Med vänlig hälsning, Victoria

Lämna oss ett meddelande

*