Två coola husdjur i hyrbilen

Hund i hyrbilen

En katt ligger i en resväska

Världens bästa viloställe för en katt? I din halvpackade resväska, så klart.

Bara tanken på att behöva lämna din bästa vän på hundpensionat gör att den efterlängtade semestern inte längre känns så kul. Du vet att det inte alltid är så lätt att hitta hundvakt då både hund och hundvakt måste vara nöjda med arrangemanget. Du behöver dock inte lösa “hundfrågan” om du tar med din hund på semester och när du reser med hyrbil kan kan du göra just det.

Vad du bör tänka på

För de som inte bara älskar hundar för deras håriga ansikten. fluffiga svansar och deras ändlösa hängivenhet, finns det personer som verkligen behöver ha med sig sin hund som terapi, kamrat eller ledsagare på sin resa. Innan du överväger att packa med din fyrfotade familjemedlem på din semester är det dock ett par saker som du måste ta reda på:

En hund vid ratten i en hyrbil

Ledhund 2.0

För det första så har varje land sina speciella regler för vilka djur som kan föras in över deras gränser och vad som måste göras för att se till att djuret inte riskerar att bli sjuk under vistelsen. För det andra så är det inte helt lätt för husdjur att resa med flyg. Om du tycker att ett plan är bullrigt så måste du tänka på att lastrummet inte isolerar mot buller eller reglerar tryck eller temperaturen lika bra som inne i kabinen.

Vissa bolag tillåter vissa typer av husdjur att resa tillsammans med dig inne i kabinen, men långt ifrån alla. Säkrast är att kolla i förväg med flygbolaget vilka regler de har för transporter av husdjur innan ni bokar flygbiljetten.

 

Kolla dessutom god tid i förväg vilka restriktionerna för införsel av husdjur som gäller i landet ni ska besöka, så att ni hinner ansöka om alla papper i tid samt göra nödvändiga besök hos veterinären.


Restriktioner som kan uppstå när du ska resa med husdjur:

Inom EU är det till exempel krav på att din hund har ett microchip inplanterat och att hunden har de nödvändiga vaccineringarna. Dessutom behövs ett speciellt husdjurspass.

En hund brevid en kvinna med ett handbagage

kontrollera med de lokala myndigheterna vilka regler och lagar som gäller för införsel av husdjur innan du bokar flygbiljetten

Om du ska resa till en ö är restriktionerna generellt mycket hårdare, eftersom deras ekosystem är mycket känsligare. På Nya Zeeland krävs det till exempel att hunden sätts i karantän i tio dagar, medan i Australien är karantänen på hela 30 dagar. Även vissa hund- och kattraser är förbjudna som argentinska och brasilianska Mastiffs, japanska Tosas, Pit Bull Terriers, Presa Canarios eller blandraser som tydligt innehåller någon av dessa raser.

I Storbritannien fanns det en lag om att framför allt hundar ska sättas i sex månaders karantän, för att minska risken för rabies. Tack och lov har denna lag nu ändrats och dagens lagar återspeglar de inom EU. Husdjur behöver dock de senaste vaccinationerna  plus ett blodtest som inte visar några tecken på sjukdom.

Costa Rica har unika regler för införsel av husdjur. När du ska in i landet måste du ha med dig ett personligt brev som anger ditt husdjurs marknadsvärde. Randiga skunkar är tillåtna och så även fåglar, men när du har väl har fått in din befjädrade vän i Costa Rica får den inte längre lämna landet!

I Sydkorea finns motsvarande regler som i de flesta andra länder. Men, det är viktigt att komma ihåg att du måste ta med dig ett officiellt hälsointyg från en veterinär. Intyget skall vara skrivet antingen koreanska eller engelska, inga undantag!

Sammanfattningsvis: Kolla med de lokala myndigheterna vilka regler och lagar som gäller för införsel av husdjur, så att du skyddar både dig själv och ditt husdjur samt undviker tråkiga historier med böter eller att hunden skickas hem direkt på din bekostnad, alternativt avlivas på plats i extrema fall.

Resa i hyrbil med din hund

En hund med skyddsglasögon tittar ut genom bilfönstret

Djurägaren ansvarar för att husdjuret transporteras säkert

Flera biluthyrningsföretag bekräftar att hundägare ofta låter sina hundar sitta i baksätet eller i bagageluckan på bilen. Djurägaren själv har ansvar för att husdjuret transporteras säkert. Det finns flertalet produkter för säker djurtransport, alltifrån hundsäkerhetsbälte till transportboxar. Efterfrågan för dessa säkerhetsanordningar är dock mycket liten för hyrbilar och därför finns inte denna typ av extrautrustning att boka hos hyrbilsleverantörer, varför du måste ta med dig denna utrustning själv om du behöver den.

Ansvar för djurets säkerhet har du själv som hundägare. Det är viktigt att hunden är skyddad mot baggage som kastas runt vid nödbromsning. För trafiksäkerheten är det också viktigt att hunden inte kan röra sig fritt i bilen då det kan störa den som kör. Reser du i ett varmt land med höga temperaturer som Spanien eller Portugal är det också viktigt att du inte lämnar hunden i bilen. Starkt solljus kan utveckla temperaturer inne i bilen så höga som 60 till 70 gader celsius. Glöm inte heller att ha tillräckligt med vatten med dig till hunden under resan.

 

En hund i bagageluckan på en hyrbil

Se till att städa bort smuts eller hår från ditt husdjur innan du lämnar tillbaka bilen

Innan du återlämnar hyrbilen var noga med att städa bort smuts eller hår från hunden. Låt hunden sitta på en filt och begränsa de ytor hunden rör sig på.

Oavsett om du väljer att lämna bort din hund under semestern eller att ta den med är en sak säker: Auto Europe har hyrbilar för alla och till marknadens lägsta priser!

Mer, rolig information om att resa med husdjur hittar du här i vår infografik!

– Ditt Auto Europe team

Inlagd i Hyrbilstips | Keywords , .

4 Svar på Hund i hyrbilen

 1. Jens-Peter Olsson säger:

  Hej

  Letar hyrbil till sommaren med plats för sex personer och en hund. Har ni något att erbjuda?

  • Josefine säger:

   Hej Jens-Peter!

   Vad roligt! Har ni något speciellt resmål i åtanke och under vilka datum?

   Mvh, Josefine på Auto Europe

 2. Andreas Summersea säger:

  Hej,
  Kan ni erbjuda en hyrbil i Milano (hyra från flygplatsen) som tillåter att våra lilla hund följer med?
  Med vänlig hälsning Andreas

  • Victoria säger:

   Hej Andreas!

   Det brukar inte vara någon fara att ta med sig hund. Om du vill dubbelkolla kan du ringa till uthyrningsföretaget i fråga, men precis som blogginlägget säger är det oftast ingen fara sålänge man har egen utrustning med sig.

   Mvh, Victoria

Lämna oss ett meddelande

*