En röd hyrbil på en landsväg

Envägshyra

Vad gäller för envägshyra? Ibland passar det inte att lämna tillbaka hyrbilen på samma station som där man hämtade den. Ibland vill man helt enkelt hinna se mer av ett semestermål, och eftersom många människor inte vill resa tillbaka till det man redan har sett, utan resa vidare till nya sevärdheter och upplevelser, får vi ofta frågor om man kan få lämna tillbaka sin hyrbil på en annan station än där man hämtade upp den.

Två personer som planerar en envägshyra med hyrbil över en europeiska karta

Det finns många saker att förbereda inför semestern – Kontrollera till exempel envägsavgfiterna när du hyr bil med Auto Europe

Svaret på den frågan är ja, man kan oftast lämna tillbaka bilen på en annan station. Detta brukar vanligtvis kallas för envägshyra. Det finns dock ett par saker som man bör veta om detta. Det viktigaste är att det allt som oftast tillkommer en envägsavgift som man betalar på plats när man hämtar ut bilen och att alla envägshyror alltid är på förfrågan. Eftersom Auto Europe samarbetar med många olika biluthyrare finns det ingen generellt regel för envägshyror, och därför måste vi alltid kontrollera detta med den station som du är intresserad av att hämta ut bilen hos.  Däremot finns det en del gemensamma hållpunkter man kan utgå ifrån:

Hyrbil envägshyra

 • Det är oftast tillåtet att hyra bil mellan två städer i samma land, om båda stationerna befinner sig på fastlandet eller på en och samma ö.
 • Det tillkommer ibland en extra avgift vid envägshyror. Du hittar dessa i vår bokningsmotor eller kontaktar oss för besked om dessa.
 • Ibland måste man hyra i minst 3 dygn för att kunna återlämna på annan ort.
 • Du kan inte byta återlämningsplats utan att först meddela Auto Europe. Om du gör det kan en straffavgift tillkomma.
 • Envägshyror mellan olika länder (sk. internationell envägshyra) är oftast tillåtna men medför nästan alltid mycket stora kostnader. Detta eftersom det hyrda fordonet måste transporteras tillbaka till rätt land igen, där det är registrerat.

 

Exempel på hur du hittar envägshyror i vår bokningsmaskinI vår bokningsmaskin som du hittar på vänstra sidan av vår hemsida väljer du land och stad där du vill hämta upp bilen. För att förfråga envägshyra klickar du i rutan “Återlämna på annan station?“. Välj land och stad där du vill lämna tillbaka bilen och klicka sedan på sök för att få fram tillgänliga bilar och priser som tillåter återlämning på annan station. Vänligen notera att detta endast visar priset för bilen. Envägsvgiften brukar oftast betalas på plats direkt till uthyrningsbolaget när du hämtar ut bilen.

Vill du veta mer om envägsavgifter? Läs här om hur du hittar avgifterna i vår bokningsmaskin och hela bokningsproceduren.

Övriga frågor? Ring oss gratis på 020 888 527 eller skicka e-post!

Dieser Blogeintrag wurde gepostet unter Hyrbilstips. Bookmark setzen.

6 Svar på Envägshyra

 1. charlotte barck säger:

  Jag ska hyra en bil i Nice (flygplats) och lämna den i Belgien (Charleroi flygplats). Hyrtid 6 dagar. Vad kostar tillägget envägshyra i detta fall?
  Vh
  Charlotte Barck

  • Maria säger:

   Hej Charlotte,

   Vad envägsavgiften blir beror på vilka datum du ska hyra och vilken bil du vill ha. Ring gärna vår kundtjänst på 0200 110 460 sp kan de ge dig korrekt och aktuellt pris.

   Mvh, Maria, Auto Europe

 2. Anna säger:

  Hej,

  Jag skulle vilja hyra en bil över en dag (19 juni 2015), hämta den på Gardemoen flygplats i Oslo och lämna den i Arendal på eftermiddagen. Hur mycket skulle envägshyran bli?

  • Maria säger:

   Hej! Beklagar sent svar, men ofta är det så att man måste hyra bilen i minst 3 dagar om man ska lämna den på ett annat ställe. Sedan tillkommer det ofta en extra avgift (kallad “envägsavgift”). Denna avgift debiteras för att uthyraren måste transportera tillbaka bilen till sin ursprungsstation efter hyran. Jag hoppas att du lyckades hitta ett bra alternativ i alla fall. Ha en fortsatt bra sommar! /Auto Europe

 3. Pia Wallin säger:

  Jag vill gärna hyra en bil i San Remo Italien och köra den till Sverige, Jönköping. Min man och jag flyger till Nice men hem skulle jag vilja hyra en bil och åka sakta hemåt. Vi firar min födelsedag tillsammans med våra barn i Italien. Datumen är från den 16 juli och hyra den 5 dagar, kanske.
  Går det (snälla) och hur mycket kostar det?
  Pia

  • Andreas säger:

   Hej Pia!

   Alla envägshyror är på förfrågan, framförallt de internationella envägshyrorna. Just från San Remo är detta dessvärre inte möjligt eftersom vi bara samarbetar med Avis i den staden och de tillåter inte internationella envägshyror. Istället skulle ni kunna hämta upp er bil på flygplatsen redan i Nice eftersom både Hertz och Europcar tillåter internationella envägshyror. Dock är avgiften hög hos båda bolagen, eftersom de måste skicka någon till Sverige att köra tillbaka bilen till Frankrike. Med Hertz kostar envägsavgiften just nu € 1260 (skatt på 20% inkluderad) och € 1800 med Europcar som ni betalar på plats när ni hämtar ut bilen som ni betalar extra förutom priset som ni ser på vår hemsida. Så, det är möjligt, men rent spontant tänker jag att det finns roligare saker att spendera pengarna på. Dessutom tycker jag att 5 dagar från San Remo till Jönköping är lite för lite tid för att få njuta av resan. Det blir mest motorväg om ni ska hinna lämna tillbaka bilen i tid.

   Jag skulle därför föreslå att ni istället tittar på möjligheten att till exempel lämna tillbaka bilen på något annat ställe i Frankrike, förslagsvis Geneve (på franska sidan) eller Paris. Beroende på vilken bolag ni använder kan ni åka in i Italien, Österrike, Schweiz och Tyskland utan extra kostnad och envägsavgiften inom Frankrike blir betydligt billigare, ungefär mellan 600 till 800 kronor beroende på vilket bolag ni använder. Då kan ni flyga till Nice, fira födelsedagen tillsammans med era barn och sedan kryssa runt i fantastiskt vackra alperna i sakta takt, så att ni hinner med att se och uppleva de olika städerna, sevärdheterna, göra avstickare, jäsa lite efter maten på någon bra restaurang och stanna lite längre än ni först planerat på något ställe som ni tyckte extra mycket om. Ni kan givetvis göra samma resa och lämna tillbaka bilen på Nice flygplats, då slipper ni envägsavgiften helt och hållet.

   Om ni bokar på vår hemsida så glöm inte att ange vilka länder ni vill åka in i samband med när ni gör bokningen. Ni kan också ringa till oss gratis på 0200 110 460 och fråga efter bolag som har extra avgifter för att resa in i andra länder innan ni bokar och få ett skräddarsytt förslag på vilket bolag och bil som passar er tänkta resa bäst. Envägsavgiften kan ändras av våra bolag. Så kolla med oss innan ni bokar för att få veta exakt vad det skulle kosta. Ni kan också skicka e-post till seres@autoeurope.de

   Just inför högsäsongen (juni-augusti) så är det klart fördelaktigt om ni bokar tidigt för att få bra pris. Fördelen med oss är att ni kan boka redan idag om ni tycker om priset. Om ni sedan ser att priset ändras till det lägre hör ni bara av er så får ni det nya, lägre priset. Om resan ändras och ni måste ändra bokningen så gör vi detta helt utan administrativa avgifter. Det enda ni måste acceptera är priset för stunden (om det har ändrats). Vill ni avboka så kan ni alltid göra detta, oavsett anledning, fram till 48 timmar innan upphämtningstiden. Det vill säga, om ni bokar idag och ångrar er den 14:e juli och avbokar då så får ni hela beloppet ni har betalat till oss tillbaka.

   Ni kan klicka här för att komma vidare till vår bokningsmotor.

   med vänlig hälsning,

   Auto Europe

Lämna oss ett meddelande

*