Oktoberfest för nybörjare

Med Oktoberfest precis runt hörnet, är det perfekt tid att ta del av vår ordlista Oktoberfest för nybörjare! Årets upplaga av världens största folkfest kommer att äga rum den 17 september och kommer att pågå i tre veckor fram till den 3 oktober. Festivalen kommer traditionsenligt börja med en parad av Oktoberfests alla hyresvärdar och bryggerier, med människor som bär bayerska kläder och vackert dekorerade hästar. Lär dig lite av bayersk tyska eller testa dina kunskaper om Oktoberfest med vår särskilda mini ordlista!

Men det viktigaste först! Lite grundläggande information:

Var
Oktoberfest äger rum i centrum av München! Platsen kallas Theresenwiese och är en stor (4.500.000 kvm!) öppen yta som till festligheterna fylls med öltält, karuseller, marknadsstånd, mat och dryck och mycket mer.

Hur man tar sig dit

Fyra tunnelbanestationer ligger runt om Oktoberfest och förbinds med följande tunnelbanelinjer:

Theresienwiese: U4 & U5
Schwantalerhöhe: U4 & U5
Goetheplatz: U3 & U6
Poccistrasse: U3 & U6

Tågstation:
Hackerbrücke: S1, S2, S3, S4, S6, S7, S8

Öppettider

Vardagar: 10.00 till 23.30
Ölservering: 10.00 till 22.30

Helgdagar: 09.00 till 23.30
Ölservering: 09.00 till 22.30

Med undantag för Das Weinzelt och Käfers Wiesnschänke (populärt med kändisar) där du kan köpa drycker fram till 00:30. Das Weinzelt är ett vintält och säljer mousserande vin, champagne eller vin. Både tälten stänger kl 01:00.

Nya säkerhetsbestämmelser

Med den senaste tidens olyckliga händelser i Västeuropa, har Oktoberfest arrangörerna beslutat att öka säkerhetsåtgärder under det berömda evenemanget. Var beredd på att alla väskor kommer att kontrolleras vid alla ingångar. Det är strängt förbjudet att ta in något skrymmande föremål, stora väskor, tunga ryggsäckar eller några väskor och påsar vars kapacitet är mer än 3 liter. Ett mobilt säkerhetsstängslet kommer att placeras på Theresienhöhe som hindrar besökare från att komma in på området utan att först kontrolleras.

Tunnelbanestationer i närheten av Oktoberfest kommer också genomgå vissa tillfälliga ändringar för att förhindra folkmassor från att komma till festligheterna på en och samma gång.

Parkering

Av uppenbara skäl, rekommenderar vi att ni lämnar hyrbilen i München på hotellet eftersom parkeringsalternativen i närheten av Oktoberfest är få. Detta betyder dock att ni kommer att kunna njuta av all öl och festligheter vid evenemanget.

Alternativt kan du använda en av de många Park & ride parkeringsplaster i staden och därefter hoppa på bussar och tunnelbana till festen.

För den som vill ha mer info över hela evenemanget, besök den offciella hemsidan för Wiesn (på både tyska och engelska).

Testa dina bayerska-och tyska kunskaper:

A
Augustiner Bräu – bästa ölen i München, men detta är inget objektivt påstående

B
Bier – Öl
Brezn – mjuk brödkringla

D
Dirndl – Traditionell tysk folkdräkts klänning, kanske ett av det svåraste orden att uttala rätt.

G
Griasgood/Griasdi – Hej, Hallå

H
Hendl – grillad kyckling
Halbes Hendl – halv, grillas kyckling
Helles – typ av ljus öl
Habe di Ehre – en typ av hälsning

I
Is da no frei? – är det ledigt här?

L
Lederhosen – Traditionella läderbyxor

M
Mass – en liter öl
Minga – München på bayerska

O
Oide Wiesn – gamla Oktoberfest

P
Prost – skål
Pfiat di! – hej då!

R
Radler – öl blandat med lemonad

S
Servus! – hej och hejdå. Används ungefär som ciao för italienare

T
Theresienwiese – Platsen där Oktoberfest hålls varje år
Tracht – traditionella kläder/folkdräkter

W
Wiesn – Oktoberfest, kommer från Theresienwiese, där Oktoberfest arrangeras. Lokalbor refererar endast till Oktoberfest som Wiesn.

Z
Zelt – Tält

De största München bryggerierna har alla gigantiska tält på Oktoberfest. Tälten blir fulla ganska snabbt, och på kvällen är det mycket svårt att komma in utan en inbjudan. Vanligtvis har tälten även Biergartens, där du efter en del köande kan få en plats att köpa öl för drygt € 10! Årets priser varierar i år från € 10,10 – € 10,40.

Om du ska delta i årets Oktoberfest, öva dina språkkunskaper och njuta av festen! För alla er som är trötta på att köa och dricka öl, eller behöver lite nya idéer vad man kan hitta på under Oktoberfest kan spana in våra insider-tips till festligheterna.

Inlagd i Festivaler och evenemang | Keywords , , , .

Lämna oss ett meddelande

*