Öl och fyrklöver förknippas vanligtvis med St. Patrick's day

Missa inte paraderna på Saint Patrick’s Day!

Idag är det Saint Patrick’s Day och även om Saint Patrick’s Day är Irlands nationaldag och Sankt Patrick – en irländsk skyddsängel – är den som firas, hittar du de största paraderna i andra delar av världen än på just Irland. Vad alla parader har gemensamt är att den årliga traditionen har pågått länge och att de alla har startats av emigranter med irländskt påbrå som hade hemlängtan, men att paraden i sig har lite att göra med hur man traditionellt firade denna dag från början på Irland. Själva paraderna som framför allt började i USA kom inte till Irland fören på 1900-talet. Användandet av gröna kläder och treklöversymbolen förklaras av att Sankt Patrick använde just en treklöver för att förklara treenigheten för de irländska hedningarna. Att Saint Patrick’s Day även förknippas med festande beror på att man dagen till ära även gjorde ett undantag från påskfastan.

Är du ute på resande fot och råkar befinna dig i någon av städerna nedan har du chansen att passa på att besök en av världens största parader!


New York City, New York, USA
Världen äldsta parad går av stapeln varje år 17:e mars sedan år 1762. Två miljoner besökare ser paraden varje år som sker på avstängda gator från 44th Street ner till Fifth Avenue och pågår i cirka sex timmar.

Boston, Massachusetts, USA
Boston är den stad med störst andel befolkning som hävdar irländskt påbrå. Paraden sker närmsta söndagen efter 17:e mars och det är South Boston du ska ta dig till. Om du har svårt att hitta kan du lyssna efter säckpiporna som kallar på deltagare till startpunkten på Broadway T Central.

Köpenhamn, Sydney, Pisa, London och Rio de Janeiro upplyst i grönt under St. Patrick's day

St. Patrick’s Day firas världen över 17:e mars varje år

Chicago, Illinois, USA
Precis som i Boston sker paraden på första söndagen efter 17:e mars. Är du där men ovetandes om datumet kommer du ändå märka av festivalen då hela Chicagofloden färgas grön dagen till ära. Paraden startar kl. 12 och går från Columbus Drive till Grant Park.

Montreal, Kanada
Oavsett väder har paraden tagit avstamp den första söndagen efter den 17:e mars varje år sedan 1824. Paraden pågår i drygt tre timmar och när den är över fortsätter festandet på McKibbin’s, Hurley’s, the Sir Winston Churchill Complex och andra pubar i centrum.

Dublin, Irland
I Dublin firar man i hela fyra dagar, så om du ska dit i helgen behöver du inte oroa dig för att du går miste om festen! Paraden sker den 17:e mars från Parnell Square och avslutas givetvis vid St. Patrick’s katedral. Cirka en halv miljon åskådare ser paraden som bara sträcker sig över 3 kilometer, så förvänta dig en hel del trängsel om du vill se något.

Birmingham, Storbritannien
Storbritanniens största St. Patrick’s-parad sker första söndagen efter den 17:e mars i Birmingham och går igenom stadens irländska, postindustriella kvarter. Längs med paradrutten finns ett stort antal krogar och klädkoden är emeraldgrön. Är du ute i god tid hinner du köpa till en passande skrud så att du smälter in och kan sedan bevittna paraden från ett bord på uteserveringen om du inte räds bitande kyla.

Cabo Roig, Spanien
Spanien är kanske inte det första stället man tänker på där man kan se en stor St. Patrick’s-parad. Dock är Cabo Roig irländska turisters favoritresmål och ligger nära Alicante, så ta din hyrbil, bege dig söder om Torrevieja och sätt dig på den vita sandstranden innan du tar ett bord vid paradgatan för att se musikkårer, motorcyklar och irländska dignitärer passera. Efter detta påbörjas en Guinessfylld fiesta under bar himmel med en härlig fusion av fyrverkerier, nationaldagsglada irländare som sjunger karaoke och spanska flamencodansare. Vad kan gå fel?

Auckland, Nya Zeeland
Nya Zeeland tog från år 1840 och framåt emot en stor del irländska emigranter. Firandet sker på öns största stad, Auckland med en stor parad som följs upp med en dans- och musikfestival som kallas för fleadh. Även stadens högsta torn färgas grönt under festivalen.

Sugen på mer resinspiration? Kolla in om katt-ön i Japan är något för dig eller undersök om dessa, mindre kända sommardestinationer kan få dig att att börja planera in din semester på allvar!

– Andreas på Auto Europe Sverige

 

 

Källor:
National Geographic
Wikipedia

Inlagd i Festivaler och evenemang | Keywords , , .

Lämna oss ett meddelande

*